Kitaba Dair Akılda Kalanlar: Değerleme için Küçük Kitap

Tümay Solak
2 min readMay 9, 2021

Tanıdık bir hafta sonundan daha herkese merhabalar. Tanıdık diyorum çünkü, bu hafta sonu okuduğum kitap değerleme üzerine… Kitabın yazarı Aswath Daxmodaran, New York Üniversitesi Stern School of Business’ta kurumsal finans ve değerleme alanında dersler veren bir Finans Profesörüdür… Ben de kendisinden, Sabancı Üniversitesi ile Akbank’ın iş birliğinde hayata geçirilen Center of Excellence in Finance platformunda “Değerleme: Sanat mı, Bilim mi, Sihir mi?” başlıkı bir eğitim almıştım… O zaman eğitim boyunca öğrendiklerimi aktardığım bir yazı yazmamıştım, ama bu kitap sayesinde şimdi sizlerle paylaşıyorum…

Öncelike bir çok değerleme modeli çeşitli platformlarda ve kaynak kitaplarında yer almaktadır. Ancak, kitapta da sözü edildiği üzere iki farklı değerleme yöntemi vardır, bunlar; içsel ve göreceli değerleme yöntemleridir. İçsel değerleme ile birlikte bir varlığın değeri, o varlığın ömrü boyunca yaratması beklenen nakit akımları ve bu nakit akımları konusunda sizlerin göz önüne aldığınız riskler ile belirlenmektedir. Göreceli değerlemede ise, varlıklar, piyasanın benzer alanda faaliyet gösteren varlıkların nasıl fiyatlandığına bakılarak değerleme yapılmaktadır. Her iki kavrama da örnek olması adına, öncelikle içsel değerleme açısından baktığımızda, arabanızı kiraya mı verdiğinizde yoksa sattığınızda mı daha değerli olacağına karar verirken, göreceli değerleme sürecinde ise benzer araba modellerinin kira fiyatlarına bakarak bir kira bedeli belirlemeniz beklenmektedir. Bu sayede her iki yöntemi kullanarak da arabanızın değerini daha doğru belirleyebileceksiniz.

Gelelim bir kurumun değerini hesaplamaya. Öncelikle bir kurumun gelecekteki nakit akımlarını hesaplamak hali hazırda tahminler yürütmekten ibarettir. Ayrıca, gelecekteki nakit akımlarının neden bugünkü nakit akımlarından daha az değerli olduğunda dair üç gerekçe bulunmaktadır, bunlar;

  • Tüketim bugün talep edilir, gelecekte değil
  • Enflasyon nedeni ile paranın alım gücü her yıl azalır
  • Gelecekte beklenen nakit akımları gerçekleşmeyebilir

Bu nedenle de kurumların nakit akımlarına göre değerleme sürecinde bir indirgeme oranı kullanılmaktadır. İndirgeme oranı, beklenen gerçek getiri, beklenen enflasyon oranı ve belirsizliklerden kaynalı risk priminden oluşmaktadır. İndirgeme oranı belirlendikten sonra da, gelecekteki nakit akımları bugüne indirgenerek kurumun değeri en basit hali ile hesaplanmış olur. Örnek vermek gerekirse; A kurumunun gelecek 5 yılda 1 milyon TL ciro beklentisi bulunursa ve indirgeme oranı %18 olduğu varsayılırsa;

1,000,000 TL / (1 + %18)⁵ = 437,109 TL

Kurumun bugünkü değeri yukarıdaki gibi hesaplandığında 437,109 TL olarak bulunmaktadır.

Kısacası, bir şirketin değeri üç farklı veriye dayanmaktadır, bu veriler; mevcut varlıklarından gelen nakit akımları, nakit akımlarında beklenen büyüme ve yine nakit akımlarını etkileyecek özellikle de riskleri yansıtacak bir indirgeme oranı gerekmektedir. Bu veriler doğrultusunda yapılan varsayımlar her daim beraberinde belirsizlik getirdiği için, bunun bilincinde yatırımlarımızı gerçekleştirmeliyiz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum, herkese iyi hafta sonları dilerim…

--

--

Tümay Solak

Innovation Process Leader at Enerjisa | Advisory Board at Enerji Analiz | Podcast Producer at Solak Media